Leerdoelen
In deze module leer je hoe je professionele documenten aantrekkelijk en lezersvriendelijk opmaakt. Als je deze module volledig verwerkt hebt, ben je in staat om:
- aan te geven hoe tekstopmaak binnen een huisstijl past;
- de basisprincipes die bijdragen tot een betere opmaak van professionele teksten te benoemen en toe te passen;
- de verschillende elementen van een pagina te benoemen en optimaal toe te passen;
- een lettertype te kiezen dat geschikt is voor een bepaalde toepassing en dat past binnen een huisstijl;
- de juiste lettergrootte te kiezen voor een bepaalde toepassing;
- tekst smaakvol te laten opvallen;
- tabellen en lijsten gebruiken om je tekst lezersvriendelijker te maken;
- de voordelen van werken met stijlen en sjablonen te benoemen;
- beeldelementen te integreren in je documenten.
Voorkennis
Voor deze module heb je geen specifieke voorkennis nodig. Het helpt wel als je goed met een tekstverwerkingsprogramma of de helpfunctie overweg kunt.
Studiebelasting
De gemiddelde doorlooptijd van de huidige onvolledige module is twee uur. Op die tijd hebben de meeste studenten de theorie verwerkt en naar de voorbeelden gekeken.
Doelpubliek
Deze module is bedoeld voor wie met behulp van een doorsnee tekstverwerkingsprogramma documenten met een professionele uitstraling wil opmaken .
Module in ontwikkeling
De module over lay-out is nog volop in ontwikkeling. De theorie die nu beschikbaar is, dient vooral om studenten van de Master in de Meertalige Professionele Communicatie te helpen met een opdracht. Later volgen nog meer theorie, voorbeelden en oefeningen.
Bruikbaar
Momenteel zijn de onderdelen doel, huisstijl en basisprincipes rudimentair uitgewerkt. Van het onderdeel tekst vind je al wat informatie over letttertypes, lettergrootte, titels, regelafstand en contrast. Voor al deze onderdelen volgen nog meer voorbeelden en oefeningen.
In ontwikkeling
De onderdelen pagina en beeld zijn nog volop in ontwikkeling, net als de sommige onderwerpen van het onderdeel tekst.
Beperkingen
Omdat we gekozen hebben voor html, kunnen we bepaalde opmaakprincipes niet toepassen. Zo plaatsen we liever geen witregel tussen een inleidende zin en een opsomming, want dat schaadt de samenhang. Alleen doet html dat helemaal automatisch.
Team
De vakgroep zakelijke communicatie van de Universiteit Antwerpen heeft deze module ontwikkeld. Medewerkers: Isabel Elst, Mariëlle Leijten, Liesbeth Opdenacker, Suzy Stals en Luuk Van Waes.
ontwikkeld februari 2012 | laatst aangepast februari 2017