Mercedes heeft de oplossing

Al gaan er ook in de pers stemmen op die de elandtest relativeren ("met zo'n test krijg je elke auto op z'n kop"), toch overheerst de negatieve perceptie nog, en er worden nog altijd bestellingen van de A-klasse geannuleerd.

Mercedes komt naar voren met bijkomende inspanningen en zet die nog eens extra in de verf. "Mercedes presents the answer", zoals de kop van het persbericht luidt. Naast de banden en het ESP-systeem hebben de experts nog een aantal bijkomende aanpassingen uitgedokterd die van de A-klasse een wonder van veiligheid en stabiliteit zullen maken. De aangepaste A-klasse zal met gemak nog extremere tests dan de elandtest doorstaan dankzij onder andere:

  • aanpassingen aan het onderstel;
  • een verlaging van de carosserie;
  • doeltreffendere veer- en schokbrekers.

De auto's die al geleverd zijn, worden teruggeroepen en zullen omgebouwd worden. De eigenaars krijgen in afwachting een ander model.

Het nadeel voor de consument is dat de levering van de wagens 12 weken moet worden opgeschort om de hele omschakeling te realiseren. Ook de productie van nieuwe wagens zal vertraging oplopen.

Om de argwaan die ontstaan is definitief weg te werken, volstaat een positief persbericht niet. Je zal je boodschap ook overtuigend moeten brengen door positief te antwoorden op kritische, venijnige en provocerende vragen.

Opdracht 4

Geef een positief antwoord op de volgende vragen. Je kunt eventueel gebruik maken van de lijst met feiten en gegevens die je in de rechterkolom vindt.

  • Bewijst dit hele incident niet dat de testen die Mercedes zelf uitvoert, tekort schieten? En dat jullie niet hebben kunnen verhinderen dat jullie een gevaarlijke, onveilige wagen op de markt hebben gebracht?
  • Jullie beweren dat de A-klasse ook zonder al die aanpassingen al veilig was. Waarom hebben jullie hem dan niet gewoon zo gelaten?